Wanneer heb je orthopedische schoenen nodig?

Orthopedische schoenen zijn speciale schoenen die helpen om beter te kunnen lopen. Dit betekent dat je stabieler bent en op een gezondere manier beweegt. Het voorkomt allerlei problemen van de voeten door onbewust slecht lopen op slechte schoenen. Denk bijvoorbeeld aan een misvorming van de voeten of problemen met de gewrichten in de voeten. Eigenlijk klinkt het dus ideaal voor iedereen om orthopedische schoenen te dragen. Maar dit is niet helemaal waar. Het zijn schoenen die speciaal gemaakt zijn om veel ondersteuning aan je voet te bieden, waardoor het ook je nek, knieën en rug beïnvloedt. Dit is echter alleen nodig wanneer je echte problemen hebt aan je voeten.

Recht op orthopedische schoenen

De meeste mensen denken bij de woorden orthopedische schoenen vooral aan oudere mensen. Maar dit is eigenlijk niet waar. Orthopedische schoenen kunnen voor mensen van alle leeftijden zijn, wanneer je een afwijking aan je voeten hebt bijvoorbeeld of wanneer je een slechte houding hebt die gecorrigeerd moet worden. Je moet dan eerst contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan je situatie goed beoordelen en besluiten of het inderdaad ernstig is. Vervolgens kan een huisarts je doorsturen naar iemand die een specialist is op dit gebied. De specialist op het gebied van voeten is een orthopedist. De orthoptist kan uiteindelijk besluiten dat je orthopedische schoenen nodig hebt. Iedereen kan dus recht hebben op orthopedische schoenen, niet alleen oudere mensen.

Hoe vaak heb je recht hierop?

Als je een chronische medische afwijking hebt die te maken heeft met je voeten dan kan je een keer per jaar nieuwe orthopedische schoenen krijgen. Een keer per jaar vergoedt de zorgverzekeraar namelijk deze schoenen voor jou in zo een geval. Als je volwassen bent is dit prima en geen probleem, want je voeten groeien niet meer. Als je een jong kind bent en in een groeispurt zit dan kan het voorkomen dat je vaker deze schoenen nodig hebt dan slechts één keer per jaar. Er is hier niet altijd duidelijkheid over, maar in principe heb je recht op nieuwe schoenen wanneer de voet is gegroeid. Het kan dan dus voorkomen dat je meer dan één paar per jaar vergoed krijgt.

Bij welke klachten helpen de schoenen?

Orthopedische schoenen zijn er niet voor iedereen. Je moet dus een vrij serieus probleem hebben wil je orthopedische schoenen voorgeschreven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een afwijkende voetbouw, zoals extreme platvoeten of holvoeten. Dit heeft een voetafwijking. Ook kan je na een ongeluk of blessure een voetafwijking krijgen waarmee je orthopedische schoenen aangeraden krijgt. Het hoeft dus niet om een aangeboren voetafwijking te gaan. Ook problemen als scheefstand, rug- of nekklachten, reumatische aandoeningen of klachten aan heupen en knieën kunnen ervoor zorgen dat je orthopedische schoenen nodig hebt. Als je twijfelt, bezoek dan altijd de huisarts. De huisarts is degene die kan beoordelen of je klachten inderdaad zodanig zijn dat je naar een orthopedist moet om je klachten te laten checken. De orthopedist weet precies wanneer orthopedische schoenen je gaan helpen en wanneer eigenlijk een andere oplossing een beter idee is voor jouw klacht.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Danielderidder.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart