Brooks Caldera 5 Beoordeling | Goeroe voor hardloopschoenen

Met $ 140 is de Caldera 5 Brooks’ maximalistische trailrunner die demping en bescherming onder de voet biedt voor langere inspanningen, vergelijkbaar met de Hoka ONE ONE Stinson.

De Caldera 5 weegt bijna een ons van zijn voorganger tot 9,4 oz. (10,6 oz. voor de herenversie).

In combinatie met de BioMoGo DNA-tussenzool zorgt deze gewichtsvermindering ervoor dat deze schoen veerkrachtiger en responsiever aanvoelt.

De tractie, bescherming en stabiliteit van de Caldera 5 zijn over het algemeen betrouwbaar op een groot aantal terreinen – van de weg tot een rotsachtiger klauteren.

De pasvorm van deze Caldera is kieskeuriger dan bij eerdere versies, en de teenendoos voelt niet zo ruim aan. Het aanpassen van de veters om je voet in de schoen vast te zetten helpt, maar de juiste pasvorm krijgen voelde moeilijker dan nodig was.

Type demping

De Caldera 5 is pluche: geeft schokLees verder absorptie en comfort boven energieteruggave en

Hoeveelheid demping

De Caldera 5 is maximaal gedempt

Weinig demping

Zeer gedempt

Flexibiliteit

De Caldera 5 is behoorlijk stijf en nietLees verder gemakkelijk buigen

Stabiliteit

De Caldera 5 heeft enige inherente stabiliteit enLees verder steun

Niet bijzonder stabiel

Zeer stabiel

foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

Het ontwerp van de Caldera 5 is strak voor een maximalistische trailrunner – deze zien eruit alsof ze zouden uitblinken op verschillende soorten terrein, ondanks de hogere stapelhoogte.

Ze zijn ook licht voor een maximalistische trailschoen.

Het bovenwerk van speciaal ontworpen mesh voelde stijver aan dan de vorige versie van deze schoen die ik heb getest (Caldera 3). De pasvorm voelde nauw aan, dus ik trok de veters aanvankelijk niet zo strak als ik later hoorde dat ik had moeten doen.

Mijn eerste run in deze schoenen was op een vlak, onverhard pad achter mijn huis, en mijn eerste observatie was dat de tussenzolen evenwichtig aanvoelden in hun reactievermogen en zachtheid.

Aanvankelijk stootten mijn tenen tegen de voorkant van de schoenen, wat ongemak veroorzaakte; Ik realiseerde me echter dat de veters strak moeten worden vastgemaakt om de pasvorm te vergrendelen en ervoor te zorgen dat mijn voet niet naar voren glijdt.

Er waren een paar opeenvolgende runs nodig om de pasvorm te optimaliseren, en de schoenen werden comfortabeler met extra runs. Nadat ik ze had ingebroken, ontdekte ik dat de Caldera 5 betrouwbaar en responsief was op verschillende soorten terrein, van weg tot vuil tot rotsen en puin.

De BioMoGo DNA-tussenzool is ontworpen om zich aan te passen aan het terrein, evenals aan je pas, gewicht en snelheid om je gewrichten te beschermen; en dat met een opmerkelijk laag gewicht.

Het noppenpatroon en de plakkerigheid van de TrailTack rubberen buitenzool zorgden voor uitstekende tractie, zowel bergop als bergaf en op droge en natte rotswanden.

De hoge stapel deed over het algemeen geen afbreuk aan de stabiliteit of behendigheid. Hoewel de demping aanzienlijk is voor langere runs, kan de smalle teenendoos vernauwend zijn bij langere runs. Nat weer en stroomovergangen waren een probleem, omdat deze schoenen langzaam droogden als ze volledig verzadigd waren met water.

Voor de meeste trailomstandigheden kan de Caldera 5 een werkpaard zijn voor zowel training als racen op elke afstand (tenzij je een bredere teenenbox nodig hebt).

Voor een smallere voet kunnen deze schoenen de afstand gaan. Als je eenmaal de juiste pasvorm hebt gevonden (en na een korte pauze), zijn de Caldera 5s een gedempte, veelzijdige trailrunningschoen die comfortabel kilometers ver kan.

foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

Deze schoenen waren opmerkelijk beter beschermend dan hun voorganger, zowel wat betreft het bovenwerk als de buitenzool.

Het bovenwerk van speciaal ontworpen mesh voelt bijna aan als een gestructureerde schaal die bescherming biedt tegen impact op de bovenkant van de voet, en de duurzame gelaste overlap versterkt die bescherming waar het bovenwerk aansluit op de tussenzool.

De hoge stapel (33 mm hak en 29 mm voorvoet) biedt uitstekende bescherming onder de voet tegen boomwortels en harde, scherpe rotsen. De duurzame buitenzool loopt door tot aan de punt van de TPU-neuskap voor volledige bescherming tot aan de punt van je teen.

In wezen is deze schoen een fort tegen impactgevaren. Bevestigingspunten aan de voor- en achterkant van de hoes maken het gemakkelijk om extra bescherming tegen de elementen en vuil toe te voegen.

Hoewel een spatbord en een hoge stapel vuil over het algemeen buiten de schoen houden, kunnen aanzienlijk nat weer, diepe plassen of waterovergangen een probleem zijn.

Nadat deze schoenen per ongeluk waren ondergedompeld tijdens het oversteken van een beek, maakten onvoldoende drainage deze schoenen enkele kilometers zwaar en oncomfortabel. Het duurde lang voordat ze volledig droog waren.

Rotsplaat

De Caldera 5 heeft geen rotsplaat.

Niet aanwezig

Solide bescherming

Lugs

De Caldera 5 biedt uitstekende grip enLees verder tractie op alle soorten terreinen en oppervlakken

Gebrek aan tractie

Zorg voor tractie

Waterbestendigheid:

De Caldera 5 biedt een behoorlijke beschermingLees verder van spatten en plassen
foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

Na meer dan vijftig mijl testen van de Caldera 5s in verschillende omstandigheden, waaronder wegen, onverharde paden, rotsen, modder en sneeuw, hebben ze bewezen buitengewoon duurzaam te zijn.

Hoewel ze vuil hebben getoond, zijn er geen tekenen van slijtage op het bovenwerk.

De buitenzolen hebben wat gebruikssporen; de prestaties van de nokken worden echter niet aangetast. Ik zou vertrouwen hebben in de duurzaamheid van deze schoenen voor een lange ultraafstandsrace en gedurende vele kilometers training.

foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

De Caldera 5 is een zeer responsieve schoen voor een maximalistische trailrunner.

De lichtgewicht BioMoGo DNA-tussenzooltechnologie minimaliseert de hoeveelheid gewicht die wordt opgeofferd voor een hogere stapel en maximaliseert het energierendement op verschillende oppervlakken.

Hoewel ze lichtgewicht zijn voor een maximalistische schoen, zijn ze met een gewicht van 9,4 gram nog steeds zwaar voor het raken en behouden van topsnelheid op een snelle koers. Het gewicht zou minder gevolgen hebben voor een langere race.

De stabiliteit van deze schoenen wordt minimaal aangetast door de hogere stapeling.

De Caldera 5 heeft een stapelhoogte van 33 mm in de hiel en 29 mm vooraan en biedt een lage tot middelhoge drop van 4 mm. De multidirectionele verhoogde rubberen TrailTack-nokken helpen je omhoog te stuwen en zijn betrouwbaar bergafwaarts op variabele oppervlakken, waaronder vuil, zand, modder en steen.

foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

De aangepaste pasvorm op de Caldera 5 was moeilijker voor mij om in te bellen in vergelijking met eerdere versies van de Caldera en vergelijkbare trailschoenen. Omdat de buitenzool stijf is en de teenendoos klein, voelde de pasvorm aanvankelijk klein aan en daarom heb ik ze niet zo strak gestrikt als ik had moeten doen.

Ervoor zorgen dat de veters door alle oogjes werden getrokken, was van cruciaal belang om te zorgen voor voldoende vergrendeling, anders bewoog mijn voet in de schoen. Tijdens mijn eerste runs zonder de Caldera’s zo strak vast te binden als ik had moeten doen, klemden mijn tenen in de voorkant van de schoen, wat veel ongemak en hotspots veroorzaakte.

Hoewel de hielcup zacht en gedempt is, is de rest van het bovenwerk een stijf, ontworpen mesh. Hoewel het zeer duurzaam en beschermend is, heeft het bovenwerk voor mij wat moeite gekost en veroorzaakte het enkele eerste hotspots.

Na het optimaliseren van de pasvorm en het wennen aan de schoen, merkte ik dat deze schoenen na verloop van tijd steeds comfortabeler werden.

Maatvoering

De Caldera 5 heeft een gemiddelde maat: koop deLees verder gebruikelijke maat

Maat kleiner kopen

Maat groter kopen

foto van Brooks Caldera 5 - copyright Running Shoes Guru

foto van Brooks Caldera 5

Als je op zoek bent naar een maximalistische schoen die er strak uitziet en niet te zwaar is, is de Brooks Caldera 5 een geweldige optie.

Je moet bereid zijn om een ​​ruime teenbox op te offeren en misschien moet je spelen met de optimale pasvorm voor je eerste paar runs.

Als de pasvorm eenmaal goed is, is de Caldera 5 een werkpaard van een trailrunner die zijn duurzaamheid en bescherming behoudt over vele kilometers en alle soorten terrein – van de weg tot onverhard tot technisch, rotsachtig terrein.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Danielderidder.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart